Een vloek in de betekenis van “onheilsbezwering” is een meestal geritualiseerd gebaar of gezegde met de bedoeling een persoon of een plaats kwaad te berokkenen. Motieven daarbij zijn woede of een verlangen om te straffen of om zich te wreken.
Het geld brandde een gat in mijn broekzak. Dat deed zij ook altijd. Na een week hard werken. Een weekend om het uit te geven. Iets uit te vreten met het mooiste meisje dat ik kende. Terwijl ik bij aankomst in haar kamer al binnen tien minuten het bed deelde. Ik struikelde en zo viel voor haar – viel in een vrijdagnacht.
Er andere dingen brandde. Ik al mijn spanningen had doen verdwijnen – die van haar. Ze naar het plafond staarde – stil was gevallen na een lang moment van extase. We op adem kwamen. Ik even overwoog er iets over te zeggen. Toch besloot nog even na te genieten in stilte. Zij de stilte doorbrak met een zucht – een gedachte.
“Vind je het niet grappig dat wij passen – alles aan ons lichaam lijkt te passen als een puzzel?” Ze draait zich naar mij toe en legt haar wang op mijn borst. “Jouw lippen op mijn mond – jouw hand als een kommetje om een borst, jouw…” Ik onderbreek haar voor het uit de hand loopt. “Ja”, zeg ik.
Ze heeft me door. “Vind je het niet leuk als ik het benoem?” In mijn kruis begint iets te mopperen. “Het?”, zeg ik. “Jawel, ik vind het prima, dat is het niet” Ze tikt ongeduldig met haar vingers op mijn huid. “Wat dan?”, zegt ze. “Ik vind dat er voor mannen onderdelen weinig mooie woorden zijn – al is het uitgesproken door een heerlijkheid als jij”, zeg ik. “Het klinkt alleen altijd als gevloek”
In haar hoofd kraakt het inmiddels – ik kan het horen. “‘Fallus’ is leuk – Fallus is een mooi woord”, zegt ze. Ze stapt het bed uit en begint in haar boekenkast te struinen. Wat is ze mooi. Ik wil mezelf het liefst herpakken en nog een keer met haar vrijen, maar dat duurt altijd even bij mannen. Het is een vloek.
Ze kruipt het bed weer in met een boek. Begint te bladeren en voor te lezen:
Een lingam is een langwerpig voorwerp, meestal een kleine pilaar of zuil, dat de scheppingskracht van de god Shiva representeert. Lingams zijn bijna altijd van steen.
Tijdens een ritueel wordt melk of water over de lingam gegoten. Vervolgens worden er bloemen op gelegd. Veel lingams hebben een yoni, dit is een rand rondom de linga waarin de geofferde vloeistoffen worden opgevangen. De yoni representeert dan het vrouwelijke, terwijl de lingam het mannelijke representeert.
“Let je wel op?”, zegt ze. Terwijl haar hand ergens heen wil, maar ik het tegen hou. Ze gaat verder:
Volgens een legende zou een heilige met de naam Bhrigu ooit te lang op Shiva hebben moeten wachten omdat deze de liefde aan het bedrijven was met Parvati. Na jaren gewacht te hebben zou de heilige uiteindelijk een vloek hebben uitgesproken waardoor Shiva voortaan als zijn eigen fallus aanbeden zou worden.
“Goh”, zeg ik. “Wordt je meteen vervloekt als het te lang duurt – vervloekt indien te kort” Ze legt het boek weg. “Ik wacht wel even hoor”, zegt ze. “En zal stoppen met vloeken”